nieuws

24 sep 2001, 00:12

“Wijkbewoners kijken anders naar de Grote Markt dan bestuurders”

Zelf zal hij zich bescheiden opstellen in het forum, maar Onno van Oven vindt het wel een goede zaak dat ook de leden van de wijkcomité’s in het Forum zitten. “Wij zien andere dingen als we over de Grote Markt lopen dan een bestuurder zoals Smink ziet.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onno van Oven (63) was de enige in de wijkvereniging Herewegbuurt die in het Forum wilde zitten, maar hij is dan ook een echte stadjer. Hij herinnert zich nog de Grote Markt van voor de oorlog (“toen was die het mooist”) en weet ook nog hoe hij na de oorlog op de puinhopen speelde. Van Hoven is dus verknocht aan de Grote Markt, maar er mag van hem wel het een en ander aan veranderen.
Bijvoorbeeld de Oostzijde. Die kan volgens Van Oven veel aantrekkelijker worden gemaakt. “Nu zitten er Vindicat, een bank en de VVV. Dat is niet genoeg. Iedereen mijdt de Oostzijde. Daarom moet er iets levendigs komen. Een Bijenkorf ofzo. Een theater is geen oplossing. Daar komen alleen mensen bij aanvang en einde van een voorstelling. Kijk naar de Oosterpoort.”
Voor de Noordzijde ziet hij de oude plannen van de gemeente wel zitten. Hij stemde bij het referendum weliswaar tegen de plannen, maar dat was vanwege de parkeergarage en de wijze waarop de gemeente die in de plannen had opgenomen en niet vanwege de rest van de plannen. Over de manier waarop de Rode Weeshuisstraat in de daarin was opgenomen, is Van Oven wel te spreken.
Hij denkt dat de komst van een extra parkeergarage weinig invloed niet essentieel is om mensen naar het stadshart te trekken. “Als men niet beter weet dan dat je alleen vlak buiten het centrum kan parkeren, dan heb je daar vrede mee. Dat zie je ook in andere steden. Daar hoor je mensen nooit klagen over het feit dat ze niet onder het centrale plein kunnen parkeren.”