Nieuws

Wijkagent Eva Dijkman wint Vrouw in de Media Award Groningen

Eva Dijkman, wijkagent in Groningen, heeft de Vrouw in de Media Award 2023 voor Groningen ontvangen. Ze is volgens de jury een wijkagent die je iedere wijk in Nederland toewenst.


Leestijd: 2 minuten

Foto door Frans Geubel
Foto door Frans Geubel

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Op voordracht van journalisten en publiek kiest een jury deskundige vrouwen die regelmatig of op indrukwekkende wijze in beeld zijn.

Dijkman was een van de negen genomineerde vrouwelijke deskundigen namens Groningen. Samen met Izaline Calister en Desirée van Nieuwenhoven kreeg ze de meeste stemmen. Calister is zangeres en trad op tijdens de historische herdenking van het slavernijverleden waar koning Willem Alexander excuses maakte, en Van Nieuwenhoven schrijft en spreekt als ervaringsexpert over stilgeborenen.

De jury koos unaniem voor Dijkman omdat ze een voorbeeld is. Ze is oprecht geïnteresseerd in mensen en benadert bewoners zonder vooroordeel. Eva is heel zichtbaar in ‘haar’ Oosterparkwijk, iedereen kent haar. Haar broodje eet ze ’s middags bij iemand thuis, alle kinderen in de wijk noemen haar bij haar voornaam.

In een tijd van polarisatie laat Eva zien dat je met de juiste communicatie mensen bij elkaar brengt, oordeelt de jury. Zoals een stemmer het omschrijft: “De manier hoe ze dit vertolkt op social media zorgt ervoor dat wij met andere ogen leren kijken naar mensen die soms wat verder van ons af staan. Hierdoor leren wij ook de menselijke kant te zien van de functie van wijkagent. Daarnaast is ze een groot voorbeeld voor andere agenten.”

In totaal brachten ruim 35.000 mensen op www.vrouwindemedia.nl hun stem uit. De provinciale winnaar dingt nu mee naar de landelijke Vrouw in de Media Award 2023. Tot en met 1 maart is de stembus hiervoor geopend. Op 8 maart wordt de winnaar bekend gemaakt, samen met de Vrouw in de Media Oeuvre-Award.

Vorig jaar werd de Vrouw in de Media Award Groningen gewonnen door de rappende psycholoog Daisy Veenstra.