nieuws

17 jan 2001, 00:12

Wie klappen krijgt doet vaker aangifte

Wie klappen oploopt in het uitgaansleven doet steeds vaker aangifte. Dit blijkt uit een gemeentelijk evaluatie van het uitgaansgeweld. Het aantal aangiftes van gewapende geweld in de Groninger binnenstad waarbij slachtoffers vielen is vorig jaar daarentegen sterk gedaald.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het aantal aangiftes van mishandeling waarbij geen wapen aan te pas kwam is in 2000 drastisch gestegen. Noteerde de politie in 1999 nog 137 aangiftes, in 2000 was dit aantal opgelopen tot 197. In de straten die bewaakt worden door camera’s is de stijging nog groter. Van 88 in 1999 tot 129 vorig jaar. De gemeente heeft een eenvoudige verklaring voor deze stijging. “We zien meer, dus we pakken meer.” De toename in de statistieken duidt volgens de gemeente zeker niet op een algehele toename van het uitgaansgeweld.
Vooral in de straten met cameratoezicht nam het aantal aangiftes van gewapend geweld met letsel sterk af. De politie registreerde vorig jaar 25 gevallen, tegen 35 vorig jaar. Of er verband bestaat met het cameratoezicht is niet duidelijk. Het kan gaan om een incidentele daling. De officiële evaluatie van het camerabeleid die in maart verschijnt moet hierover meer duidelijkheid verschaffen.