nieuws

11 okt 2001, 00:12

Wethouder Bron: tekort aan kinderopvang in stad

“Ik vind dat je ambitieus moet zijn wat de kinderopvang aangaat”, luidt wethouder Robbert Jan Bron’s reactie op de kritiek, die kinderopvangdeskundigen en opvangers zelf hebben op de – volgens hen wel erg ambitieuze – tweede prioriteit van de discussienotitie in de kinderopvang. Deze prioriteit behelst het plan ervoor te zorgen, dat in 2005 bijna drie kwart van alle nul tot vierjarige Groningse kinderen met een risicofactor aan een voorschoolse voorziening deelneemt. “Je kunt problemen opvangen door vroeg te beginnen met VSO. Maar als je kijkt naar het aantal kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in Groningen, is er nog een groot gebrek aan voorzieningen.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Een tijdje terug zei staatssecretaris Adelmund dat meer kinderen de peuterspeelzalen in moeten. Daar kan ik behoorlijk boos om worden. Natuurlijk heeft ze gelijk, maar die speelzalen moeten er wél zijn.” Bron geeft toe dat er een tekort is aan opvangplaatsen, maar als het aan hem ligt komt daar snel verandering in. “Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen moeten basisvorzieningen worden. Volgend jaar steekt de gemeente Groningen tonnen extra in het peuterspeelzaalwerk.”
Ook om een goede marktwerking van de grond te krijgen moeten er veel meer kinderopvangplaatsen komen. “De marktwerking die we beogen is pas een marktwerking, als ouders echt kunnen kiezen tussen verschillende opvanginstellingen. Nu maakt het niet zoveel uit waar en hoe goed de opvang is, als er maar plek is.”