nieuws

04 mrt 2003, 00:12

Werkman terug in Groningen deel ll: nieuwe expositie Groninger Museum

Het Groninger Museum presenteert vanaf heden t/m 22 juni 2003 de tentoonstelling ‘Werkman terug in Groningen’ deel ll (1882-1945). De tentoongestelde werken van Hendrik Werkman staan in het teken van enkel en alleen druksels. De tentoonstelling is samengesteld uit de collecties van het Groninger Museum, het Stedelijk Museum Amsterdam en de Stichting H.N. Werkman.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de tentoonstelling ‘Werkman terug in Groningen’ deel ll kan men Werkmans drukkunsten bewonderen. De druksels van Werkman geven weer hoe hij zich vrijelijk bewoog tussen figuratie en abstractie, hoe zijn beelden op basis van verhalen, herinneringen, associaties en innerlijke ervaringen tot stand kwamen en hoe hij gebruik maakte van verschillende technieken.
In 1923 ontdekte Werkman de beeldende mogelijkheden van drukkersmaterialen uit zijn commerciële drukkerij. Aanvankelijk maakte hij uitsluitend gebruik van de handpers en materialen uit de zetkast om na verloop van tijd nieuwe technieken te introduceren zoals de sjabloon- en de stempeltechnieken. De druksels onderscheiden zich in techniek van de gebruikelijke prentkunsten, omdat elk blad aan de hand van afzonderlijke drukstadia is vervaardigd. Daarom is er sprake van unicadrukken. Werkman voerde zelf de term ‘druksels’ in ter onderscheiding van het drukwerk dat hij daarnaast in oplage vervaardigde. De benaming geeft tevens het improviserende karakter van de werkwijze aan, bijna elk onderdeel van een compositie werd afzonderlijk gedrukt. In deze tentoonstelling is onder andere te zien: abstract werk uit de vroegere periode (rond 1923), de Hot Printing (1935-1937) en een kalender uit 1944, portretten met een schilderachtig effect uit de jaren 1943-1944 en de Chassidische legenden uit de jaren 40.