nieuws

20 dec 2012, 08:08

Werkloosheid in Groningen stijgt fors: 20,8 procent

De werkloosheid in de provincie Groningen is afgelopen jaar fors gestegen. Het aantal mensen dat een WW-uitkering ontvangt, nam in een jaar tijd toe met 20,8 procent. Afgelopen maand steeg de werkloosheid in Groningen met 4,1 procent, zo blijkt uit cijfers van het UWV.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In totaal telt de provincie Groningen nu 11.601 werklozen. In Drenthe steeg de werkloosheid afgelopen jaar met 26,1 procent; in Friesland gaat het om 24,9 procent.

Volgens het UWV neemt de werkloosheid vooral toe in sectoren die afhankelijk zijn van het consumentenvertrouwen. De consumentenbestedingen dalen al enige tijd als gevolg van de aanhoudende zwakke economische ontwikkelingen. Lagere consumptie betekent minder productie en daaraan gekoppeld ook minder transport van gebruiksgoederen en grondstoffen. De detailhandel heeft, naast het lage bestedingspatroon van consumenten, last van de concurrentie van webshops. De verkoop via internet maakt een steeds groter deel uit van de aankopen. De horecasector ziet de omzet in vooral de restaurants afnemen.