nieuws

06 feb 2001, 00:12

Waterbedrijf verliest 3,5 miljoen liter water door breuk

De reparatie van de breuk in de hoofdwaterleiding van de stad Groningen verloopt gestaag. Het Waterbedrijf Groningen heeft in de loop van de middag een provisorische dam opgeworpen zodat de leiding waarin het gat zit leeggepompt kan worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Doordat het water het zand tussen de leiding en het kanaal had weggeslagen, was er een open verbinding tussen de twee waterbronnen ontstond. Aan het eind van de middag hoopt het Waterbedrijf definitief te kunnen vaststellen wat de breuk in de pijpleiding heeft veroorzaakt.
Door het gat in de waterleiding is dinsdagochtend in totaal 3,5 miljoen liter water het kanaal in gestroomd. ,,Een paar zwembaden vol’’, verduidelijkt een woordvoerder. De totale schade aan wegdek en leiding wordt geschat op dertigduizend gulden.
Bij in totaal zo'n 200 duizend mensen in de steden Groningen en Haren kwam er maandagnacht enkele uren geen water uit de kraan. Nadat Waterbedrijf Groningen in de centrale de wateraanvoer naar de hoofdleiding had afgesloten, keerde de druk op de waterleidingen terug. Het gebrek aan water zorgde volgens de politie nergens voor ernstige problemen; er waren geen brandmeldingen. De brandweer had overigens voorzorgsmaatregelen getroffen door extra tankwagens paraat te houden.
De leiding heeft een doorsnede van zestig centimeter en dateert uit de jaren zestig. Volgens een woordvoerder van de Groningse politie bleef de waterschade aan omliggende huizen minimaal, omdat het overtollige water wegstroomde in het kanaal langs de weg. Het Waterbedrijf Groningen heeft vanochtend wel enkele tientallen telefoontjes ontvangen van flatbewoners die de waterdruk op hun leidingen misten. De gemeenschappelijke waterinstallaties in flats slaan automatisch uit als de druk te laag wordt en moeten meestal handmatig weer moeten aangezet.