nieuws

07 feb 2001, 00:12

Waterbedrijf is na lek 3,5 miljoen liter water kwijt

Het Waterbedrijf Groningen heeft de oorzaak vastgesteld van de breuk in de hoofdwaterleiding waardoor dinsdagmorgen in Groningen veel leidingwater weg is gelopen. Volgens woordvoerder F. Vos is de breuk ontstaan door het losraken van een afsluiter, die normaliter alleen gebruikt wordt bij het schoonmaken van de leiding.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door het gat in de waterleiding is dinsdagochtend in totaal 3,5 miljoen liter water het kanaal in gestroomd. ,,Een paar zwembaden vol’’, aldus de woordvoerder. De totale schade aan wegdek en leiding bleef beperkt tot circa dertigduizend gulden. Nog onduidelijk is waarom de afsluiter is los geraakt.
Inmiddels functioneert de waterleverantie van het bedrijf weer volledig normaal. De reparatie van de afsluiter is nog niet volledig afgerond maar dat heeft geen enkel effect op de watervoorziening. Vos verwacht dat alle herstelwerkzaamheden woensdag in de loop van de dag zijn afgerond.
Bij in totaal zo'n 200 duizend mensen in Groningen en Haren kwam er maandagnacht enkele uren geen water uit de kraan. Nadat Waterbedrijf Groningen in de centrale de wateraanvoer naar de hoofdleiding had afgesloten, keerde de druk op de waterleidingen terug. Het gebrek aan water zorgde volgens de politie nergens voor ernstige problemen; er waren geen brandmeldingen. De brandweer had overigens voorzorgsmaatregelen getroffen door extra tankwagens paraat te houden.
De leiding heeft een doorsnede van zestig centimeter en dateert uit de jaren zestig. Volgens een woordvoerder van de Groningse politie bleef de waterschade aan omliggende huizen minimaal, omdat het overtollige water wegstroomde in het kanaal langs de weg. Het Waterbedrijf Groningen heeft vanochtend wel enkele tientallen telefoontjes ontvangen van flatbewoners die de waterdruk op hun leidingen misten. De gemeenschappelijke waterinstallaties in flats slaan automatisch uit als de druk te laag wordt en moeten meestal handmatig weer moeten aangezet.