nieuws

15 feb 2001, 00:12

''Wat is er nou bijzonder aan een V&D of een winkelgoot?''

De datum waarop beslist wordt of de plannen over de Noordzijde en de Grote Markt doorgaan, komt steeds dichterbij. Op 21 februari is het zover, dan mogen de stadjers hun stem uitbrengen. In deze, alweer laatste, aflevering van Groningers over de Grote Markt praat de Groninger Internet Courant met Eduard Heyning(43), directeur van het muziekfestival Swingin’ Groningen. Volgens de directeur staan de Groningers voor een hopeloos dilemma. “Stem je tegen de parkeergarage, wat ieder weldenkend mens doet, dan stem je tegen een Nieuwe Noordzijde, wat natuurlijk geen weldenkend mens doet.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wat vindt u van de plannen van de gemeente en winkeliers om de Noordzijde te renoveren?
“Als directeur van het muziekfestival Swingin' Groningen ben ik direct betrokken bij de Grote Markt en omgeving als de mooiste locatie voor buitenconcerten in Stad en Provincie Groningen, zoniet in het gehele Noorden. Voor Swingin' Groningen is het mooi dat de Gemeente veel waarde hecht aan de functie en de sfeer van de binnenstad en daar nu alweer wat leukers van wil maken. Meer groen, meer pleinen, betere toegangswegen, allemaal prima voor het festival."
Denkt u dat een nieuwe Noordzijde meer bezoekers naar de stad trekt?
"Groningen is de culturele metropool van het Noorden en daar dragen zowel de Nieuwe Noordzijde als Swingin' Groningen aan bij, namelijk door mensen naar het centrum te lokken. Wel jammer dat er zoveel geld beschikbaar is voor bouwwerken en zo weinig voor cultuur. Want wat is er nou bijzonder aan een V&D of een winkelgoot? Een fractie van het geld voor de nieuwbouw is genoeg om jarenlang de hipste stad van Nederland te zijn. Als de Nieuwe Noordzijde er komt moet er gewoon ieder jaar een feest worden georganiseerd om de voortgang te vieren."
Waar moet Swingin’ Groningen plaatsvinden als de Grote markt open ligt?
"Als de bouwplannen doorgaan betekent dat wel een probleem voor Swingin’ Groningen. De Grote Markt is ons festival-terrein en als dat een gat wordt kan je er geen podium neerzetten. Maar er zijn lokaties genoeg rondom de Grote Markt waar je ook terecht kan, daar vinden we wel wat op. Er is wel gesproken over uitwijken naar het Stadspark of de Euroborg, maar zover zijn we nog lang niet. Tenslotte is Swingin´Groningen in de eerste plaats een festival voor de binnenstad en dat willen we beslist zo houden. Dat de binnenstad tijdens het festival dan grotendeels open ligt zie ik niet als een bezwaar."
De plannen voor een parkeergarage stuiten op weerstand. Wat is uw mening?
"Dat de Gemeente haar plannen voor de nieuwbouw koppelt aan het aanleggen van een parkeergarage onder de Grote Markt is natuurlijk een slimme zet, die de burger voor een hopeloos dilemma plaatst. Stem je tegen de parkeergarage, wat natuurlijk ieder weldenkend mens doet, dan stem je tegen een Nieuwe Noordzijde, wat natuurlijk geen weldenkend mens doet. Het is een beetje triest dat je bij dit referendum niet kan kiezen uit twee uitgewerkte plannen, maar domweg ja of nee moet zeggen tegen één plan."
Wat vindt u van het verloop van de politieke discussie over de plannen?
"Ik krijg steeds weer het gevoel dat de discussie niet over het werkelijke probleem gaat. Ik denk dat ondernemend en politiek Groningen bang zijn dat het winkelend publiek de binnenstad steeds vaker links laat liggen omdat het zo ongelooflijk auto-onvriendelijk is. Het ontmoedigingsbeleid van busbanen, een verstopte ringweg, rinkelende parkeermeters is niet meer terug te draaien. Maar dat verander je niet met een parkeergarage onder de Grote Markt. En dat zit mij echt dwars."
Bent u op 21 februari bij de stembus te vinden?
"Het idee van het referendum vind ik persoonlijk prachtig. Je keert daarmee terug naar de wortels van de democratie, toen de mensen op het plein van de stad samen kwamen om over de toekomst te beslissen. Dat de discussie soms ontaardt in nietes-welles is niet zo erg, je stemt uiteindelijk toch op je gevoel Ik weet het nog niet zeker, maar ik denk dat ik op 21 februari daarom tegen stem. Niet voor Swingin' Groningen, maar voor Groningen zelf."