nieuws

29 jun 2009, 08:08

Wat is de mooiste nieuwe architectuur van Groningen van 2009? Vandaag in de GIC!

Wat zijn de mooiste nieuwbouwprojecten die het afgelopen jaar zijn gerealiseerd in Groningen? Vandaag in de GIC de uitslag van een verkiezing onder de naam De Grote Groninger Gebouwenenquête’. Als mooiste nieuwbouwproject koos het publiek een nieuwe woontoren in Paddepoel onder de naam ’Orion’. Een vakjury denkt daar anders over: die vond het Researchlaboratorium van de RUG het mooiste gebouw van 2009. Aan de lezers vande GIC de vraag of u het met deze keuze eens bent en vindt dat Groningen nog steeds op de juiste weg is om haar reputatie als architectuurstad waar te maken. Wat vindt U? Gaat het nog goed met de Groningse architectuur en architecten?

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zo’n 2500 mensen deden dit jaar mee aan de verkiezing van het mooiste nieuwe gebouw van Groningen. De Grote Groninger Gebouwenenquête is jaarlijks onderdeel van de Dag van de Architectuur, die ook dit jaar honderden Groninger architectuurliefhebbers, -critici en -professionals verleidde tot deelname aan een programma bomvol busrondritten, fietstochten, filmvertoningen en een architectuurquiz.

Het oordeel over gebouwd Groningen van vakjury en dat van ‘gewone’ architectuurgebruikers liep -net als jaren terug- nogal uiteen.
 

Vijftien geselecteerden


Vijftien gebouwen waren genomineerd in de Gebouwenenquête. Voor het houden van de enquête werd overigens niet de GIC benaderd, een medium dat door steeds meer hoogopgeleide Groningers en oud-Groningers wordt gelezen, met een grote belangstelling voor architectuur en voor de stad Groningen, dus de vraag is hoe representatief de enquête is.

Woontoren Orion

Stemmers op internet, lezers van het Groninger huis-aan-huisblad De Groninger Gezinsbode en deelnemers aan de georganiseerde busrondritten spraken zich lovend uit over woontoren Orion aan de Grote Beerstraat, een ontwerp van Roeleveld-Sikkes Architects in opdracht van wononcorporatie Lefier. Maar naast het publiek sprak ook een vakjury zich uit: architect Floor Arons, corporatiedirecteur Leon Bobbe van Dudok wonen en adviseur Allard Jolles van het atelier Rijksbouwmeester. Zij hadden een heel andere mening over het beste Groninger gebouw van het afgelopen jaar.
 

Nummer drie


Op nummer 3 in het juryrapport staat zoals de jury zelf zegt: “een project waar de meeste architecten hun neus voor ophalen, maar waar de bewoners met veel plezier wonen.” Reitdiephaven door Oving Architecten in opdracht van VOF Reitdiephaven en uitgevoerd door BAM. Het publiek had als derde favoriet de studentencontainers aan de Antillenstraat die in opdracht van woningcorporatie Nijestee en Housing Office werden gerealiseerd naar ontwerp van Te Kiefte Architecten.

Nummer twee

Als nummer 2 koos de jury voor eenvoud. “Zeker voor een beginnende architect is het knap deze eenvoud aan te durven. Het is een transparante vesting, een no-nonsens en hufterproof gebouw dat door het intensieve gebruik in de loop van de jaren zal blijven veranderen en waar je als kind kunt groeien: het scoutinggebouw de Havik door Jelmer Kamminga, uigevoerd door De Boer Staalbouw BV. Deze nummer twee kwam trouwens overeen met de favoriete nummer twee van het publiek.
 

Winnaar bij jury: Researchlab RUG


Eerste plaats kende de jury toe aan een gebouw waar alle juryleden even stil van werden en zelfs van moesten zuchten. “Een plek waar een onmogelijk opgave tot een prachtig eindresultaat is gekomen: een gesloten doos met een prachtige gevel, waarin het daglicht dankzij twee trechtervormige binnenruimtes rijkelijk binnentreedt. Met kop en schouders steekt dit gebouw boven de overige genomineerden uit: het Research lab door UN Studio, in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen en uitgevoerd door Heijmans bouw.”
 

Tegenvaller


De juryleden concludeerden dat er in Groningen nog veel wordt gebouwd en opgeleverd, maar dat met name de interieurs van opgeleverde kantoorgebouwen buitengewoon tegenvallen.

Meer informatie:

www.dagvandearchitectuurgroningen.nl.