nieuws

07 jun 2013, 14:02

Wat een kale schaap’n, ja!

Wat een kale schaap’n, ja!

Wat ’n kaal schaap, ja! Deze, of vergelijkbare uitdrukkingen, vallen zaterdag te beluisteren in het Noorderplantsoen in Groningen. De ruim driehonderdvijftig stadsschapen die momenteel in de stad de taluds en bermen kort houden, worden morgen geschoren tijdens de schapenscheerdag in het Noorderplantsoen, op het grasveld aan de Leliesingel bij de Plantsoenbrug.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om 10.00 uur verricht wethouder Jan Seton van Stadsbeheer de officiële opening van deze dag door een van de schapen te scheren. U bent van harte welkom om bij dit moment aanwezig te zijn.

 

De stadsschapen worden geschoren met een scheermachine. Die dag is ook te zien hoe dat vroeger ging, toen schapen met de schaar werden geknipt. Van 9.00 tot 17.00 uur is er een kleine ambachtenmarkt met streekproducten. Verder wordt gedemonstreerd hoe wol kan worden verwerkt. Bezoekers kunnen spinnen, kaarden, breien en vilten. Ook kinderen kunnen aan verschillende activiteiten meedoen. Voor bezoekers die thuis aan de slag willen is er gratis wol om mee te nemen.

 

De gemeente Groningen zet schapen in bij het op een natuurvriendelijke manier kort houden van bermen en andere groengebieden in de stad. Met hun hoeven verbeteren schapen de structuur van de bodem zodat nieuwe zaden kunnen kiemen en de beplanting meer variatie gaat vertonen. Omdat de schapen zaden meedragen in hun vacht, verspreiden ze allerlei plantensoorten. De Stadskudde graast van april tot en met september in de stad.