nieuws

16 jan 2001, 00:12

Warme bakker wil met ‘linksdraaiend water’ ijsbanen sneller maken

Bakker Hendrik Geertsema uit Muntendam wil met ‘linksdraaiend water’ wedstrijdijs supersnel maken. Hij wil zijn recept uitproberen op het topijs van Thialf in Heerenveen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Geertsema bewerkt water met een installatie waarin het langs spiralen stroomt. ‘’Hierdoor krijgt het positieve energie en wordt het zachter.’’ Dit energieke water gebruikt hij al bij het broodbakken.
Regelmatig dragen mensen bij de Friese schaatstempel ideeën aan. ‘’Mensen denken vaak het ei van Columbus te hebben gevonden. We nemen alle ideeën overigens serieus. Is deze bakker ijsexpert?’’, vraagt een Thialf-woordvoerder zich af.
Bertus Butter is de ijsadviseur van Thialf. ‘’De ijskwaliteit wordt bepaald door de taaiheid, de gladheid en de hardheid. Het is een natuurkundig spelletje. Leuk toch dat mensen meedenken? Of het links- of rechtsdraaiend is zal me een zorg zijn, maar je kunt water inderdaad met magneten ‘opladen’. We experimenten tevens met het gebruik van geluid. Bij bepaalde frequenties krijgen de ijskristallen een betere structuur.’’
Dr. Jan Willem Nienhuys van Stichting Skepsis, die pseudo-wetenschap onderzoekt, gelooft daar niks van. ‘’Water is niet gevoelig voor magnetisme en alleen bij organische stoffen bestaat er zoiets als links- of rechtsdraaiend’’, lacht hij. ‘’IJs is glad omdat het bovenste laagje vloeibaar is, dat verbeter je niet met geluidsgolven. Dit watergevitaliseer is een psychologisch fenomeen, net als bijzondere petjes of helmen.’’