nieuws

25 jan 2001, 00:12

Wallage, Welten en Moraal komen met verklaring over 'asielzoekersrapport'

Burgemeester Wallage, Hoofdcommissaris Welten en Hoofdofficier van justitie Moraal komen vanmiddag met een verklaring naar buiten, naar aanleiding van het omstreden rapport over criminaliteit onder asielzoekers. Dat meldt vanmiddag Radio Noord. Dat rapport wordt vanmiddag tegen de zin van Wallage door staatssecretaris Kalsbeek openbaar gemaakt. Wallage heeft - aldus Radio Noord - nog wel getracbt dat te verhinderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Burgemeester Wallage heeft gisteravond het boetekleed aangetrokken en gezegd spijt te hebben van zijn wijze van opereren rond het aszielzoekersrapport. Dat rapport zal door hem echter niet openbaar worden gemaakt. De meeste fracties lieten weten onevreden te zijn over de afloop van het debat, maar kunnen de burgemeester niet dwingen het rappprt alsnog openbaar te maken.Burgemeester Wallage van Groningen vindt dat hij de uitspraken over het uitzetten van criminele asielzoekers beter niet had kunnen doen, omdat ze betrekking hadden op een nog ongepubliceerd rapport. De burgemeester zei dat woensdagavond tijdens een vergadering van de commissie Veiligheid van de Groningse gemeenteraad. Wallage bleef wel achter de inhoud van zijn uitspraken staan. Vorige week drong hij aan op strengere maatregelen tegen criminele asielzoekers. Ook bleef hij bij zijn weigering het rapport Asielzoekers crimineler?, waarop zijn uitspraken gebaseerd waren, openbaar te maken.
Hij stelt de vertrouwensband binnen de driehoek (korpschef, hoofdofficier van justitie en burgemeester) boven openbaarheid van het rapport. ,,Ook al vraagt de hele Tweede Kamer en de raad daarom'', stelde Wallage. ,,Komt er ruis in de driehoek, dan zijn we ver van huis.''
De burgemeester was wel bereid de hoofdlijnen van het rapport in een notitie aan de gemeenteraad aan te bieden. Maar daar zat de raad niet op te wachten. Behalve het GPV bleef de hele gemeenteraad vragen om publicatie van het rapport, waarin staat dat asielzoekers in Groningen vijfmaal vaker betrokken zijn bij criminele activiteiten dan de gemiddelde Groninger.