nieuws

09 nov 2000, 00:12

Wallage: ‘Verkiezing Bush wel degelijk ingrijpend’

De verkiezing van George W. Bush tot president van de Verenigde Staten zal, vanuit Europa gezien, vrij forse consequenties hebben. En ook op milieugebied zullen er nu heel andere keuzes gemaakt gaan worden dan Gore zou hebben gedaan, als hij verkozen was geweest. Dat zegt burgemeester J. Wallage van Groningen desgevraagd in reactie op de verkiezing van Bush. Hij zei dat overigens tegen ons op het moment dat er nog een hertelling van stemmen werd aangevraagd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Vanuit Europa gezien kan de keuze van Bush, als die definitief is, vrij forse consequenties hebben. Europa mocht zich in de aandacht van Clinton’s regering verheugen, zoals Helmut Kohl en Daniel Cohn Bendit onlangs nog in Groningen benadrukten. Alleen dankzij de Amerikanen, die al;s een soort Grote Broer fungeerden, was het mogelijk op te treden tegen de zuiveringen op de Balkan. Bush zal Europa dwingen om voortaan meer orde op eigen zaken te gaan stellen. Als je dat positief zou willen formuleren zou je kunnen zeggen dat Bush Europa meer dwingt op eigen benen te gaan staan’, aldus Wallage.
Wat milieubeleid betreft laat de burgemeester er geen misvertand over bestaan dat hij niet echt gelukkig is met de keuze van Bush. ‘Als Gore was gekozen, dan zou hij de milieuvriendelijkste president aller tijden zijn geweest. De mensen die op Ralph Nader hebben gestemd moeten nog maar eens goed nadenken over wat zij hebben gedaan’, aldus burgemeester Wallage desgevraagd.