nieuws

06 nov 2000, 00:12

Wallage nu toch met Groningse delegatie naar Oostenrijk

– Burgemeester J. Wallage van Groningen heeft besloten alsnog een werkbezoek te brengen aan de Oostenrijkse stad Graz.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij doet dat donderdag 9 november samen met de rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. De burgemeester van Graz, partnerstad van Groningen, had de Groningers al eind vorig jaar uitgenodigd aanwezig te zijn bij de heropening van de synagoge in die stad. Maar in verband met de sancties van de Europese Unie besloot de gemeente Groningen van het bezoek af te zien.
Volgens een woordvoerder ziet burgemeester Wallage nu geen reden meer om van het bezoek af te zien. De Groningers vormen een van de eerste delegaties uit de Europese Unie die naar dit gebied vertrekken sinds het intrekken van de sancties.
Burgemeester Wallage en rector-magnificus prof. dr. D. Bosscher zullen ook gesprekken voeren met migrantenorganisaties en met hun ambtsgenoten in Graz. Het gebouw van de synagoge in Graz werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer zwaar beschadigd. Sindsdien is de synagoge grotendeels herbouwd en gerestaureerd. Donderdag wordt de synagoge heropend en officieel ‘overgedragen’ aan de Joodse gemeenschap in Graz.