nieuws

18 jan 2001, 00:12

Wallage: Criminele asielzoekers sneller weg

De Groningse burgemeester Wallage (PvdA) vindt dat asielzoekers die zich schuldig maken aan crimineel gedrag, sneller uit de asielprocedure moeten worden gezet.
De Groningse burgemeester Wallage (PvdA) vindt dat asielzoekers die zich schuldig maken aan crimineel gedrag, sneller uit de asielprocedure moeten worden gezet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat zegt hij donderdag in dagblad Trouw. Wallage heeft kritiek op de huidige procedure: ,,Nu kan een asielzoeker die een jaar gevangenisstraf heeft gekregen, gewoon in de procedure blijven. Dat vind ik heel curieus''.
Wallage noemt de hoge criminaliteit onder asielzoekers, die onder meer blijkt uit een uitgelekt rapport van de Groningse regiopolitie, behoorlijk belastend voor een ruimhartig asielbeleid. Het tast op den duur het draagvlak aan, stelt de burgemeester: ,,Ik vind dat er geen taboe behoort te berusten op dit onderwerp''.
Uit het politieonderzoek zou blijken dat asielzoekers in de regio tot vijf maal vaker betrokken zijn bij criminele activiteiten dan de gemiddelde Groninger. Tevens zou het percentage recidivisten hoog zijn. ,,Er zijn mij te veel criminele asielzoekers'', stelt Wallage.
De burgemeester wil woensdag de raadscommissie Veiligheid op de hoogte brengen van de inhoud van het geheime politierapport Asielzoekers Crimineler? Het publiceren van de conclusies van dit interne rapport door het Nieuwsblad van het Noorden vorige week veroorzaakte grote opschudding.
Wallage reageert met zijn toelichting op dringende verzoeken van de raadsfracties van GroenLinks en de PvdA. Het rapport dateert uit december 1999 en was slechts bedoeld voor korpsbeheerder Wallage, hoofdofficier Moraal en hoofdcommissaris Welten.
Wallage neemt de indruk weg dat hij verontrustende gegevens over criminaliteit onder asielzoekers uit de openbaarheid probeert te houden. ,,De manier waarop de feiten voor intern gebruik werden gepresenteerd, was nu eenmaal niet geschikt voor openbaarmaking'', aldus de korpsbeheerder. Aanvankelijk reageerde de burgemeester publiekelijk helemaal niet op de uitgelekte informatie.