nieuws

07 nov 2000, 00:12

Wallage boos op binnenlandse zaken

Burgemeester J. Wallage is boos over het besluit van het ministerie van binnenlandse zaken om de politiesterkte in gemeenten met asielzoekerscentra te verminderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

. Volgens Wallage hebben burgemeesters in die gemeenten hun inwoners eerder verzekerd dat er extra politie-inzet zou zijn, wanneer er asielzoekerscentra zouden komen. Nu binnenlandse zaken daarop terug wil komen, nu de asielzoekerscentra er eenmaal zijn, kan dat leiden tot een vermindering van het draagvlak onder de bevolking voor de vestiging van asielzoekerscentra.
Wallage heeft dit het ministerie van binnenlandse zaken laten weten in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Regionaal College van burgemeesters in de provincie Groningen. Volgens Wallage zijn veel gemeenten indertijd akkoord gegaan met de komst van de asielzoekerscentra omdat zij van binnenlandse zaken de toezegging hadden dat er extra politie-inzet zou komen. Maar het ministerie heeft laten weten dat uit onderzoek is gebleken dat die extra inzet niet meer nodig is. En daarom wil het ministerie die extra inzet met terugwerkende kracht terugdraaien.
Volgens Wallage betekent dat dat de politie in de provincie Groningen 13 formatieplaatsen moet inleveren. Op een totaal aantal van circa 150 agenten die inzetbaar zijn nabij asielzoekerscentra, is dat beduidend. Hij heeft Binnenlandse Zaken gevraagd of deze maatregel teruggedraaid kan worden. Mocht het ministerie daar niet voor voelen dan wil Wallage de stadsadvocaat opdracht geven te kijken of er juridische stappen jegens het ministerie genomen kunnen worden.