nieuws

12 jun 2009, 08:08

‘’Waddengoudvis”: nieuwe duurzame vissoort in Groningen gepresenteerd

Zaterdag 13 juni gaat de eerste duurzame waddenvis met het Waddengoud-keurmerk over de toonbank bij De Zaai-Ster in Leek. Deze groothandel in biologische verswaren levert gerookte harder aan voor de Duurzaamheidsmarkt Groningen die op zondag 14 juni op de Vismarkt in Groningen plaatsvindt. Daarnaast hebben de natuurvoedingswinkels inmiddels positief gereageerd op proeftassen met Waddengoudvis. De Zaai-Ster brengt nu de distributie op orde en probeert de consument in de winkels warm te krijgen voor dit nieuwe aanbod.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De samenwerking tussen De Zaai-Ster, Waddengoud en de Goede Vissers (zij vissen volgens Waddengoudrichtlijnen) is opvallend te noemen, want de Zaai-Ster verkoopt alleen biologische producten. “Waddengoudvis is dan wel niet biologisch, maar hoe de Waddengoud-vissers in harmonie omgaan met de natuur en de visstanden is uniek. De strenge normen die Waddengoud gebruikt voor deze visserijen en de onafhankelijke controle daarop, heeft voor ons de doorslag gegeven om in zee te gaan met vis met dit keurmerk. En het is gegarandeerd uit de streek, zodat deze duurzame waddenvis uitstekend past binnen ons Puur Noord Nederland concept”, aldus René Oosting .

Het is de bedoeling dat de vis vooral in de schappen van de natuurvoedingswinkels komt te liggen. Oosting: “Onze klanten hebben positief gereageerd op het product, echter kan de beperkte houdbaarheid nog wel problemen geven. We denken dan ook aan een diepvrieslijn naast de verse vis. Ook over de communicatie richting de eindgebruiker moeten we nog nadenken. Hoe kun je bijvoorbeeld op een effectieve, maar eenvoudige wijze laten zien waar de vis vandaan komt. Dit is erg belangrijk bij een streekproduct”.

Vissoorten
Waddengoud gecertificeerde vissers vangen Zeebaars, Harder, Oesters, Kokkels, Garnalen, Bot (uit Waddenzee) en Snoekbaars (uit het Amstelmeer). Deze soorten worden ook allemaal verwerkt in het Waddengebied. “Al deze vissoorten gaan we leveren aan de Zaai-Ster. Hier zijn we erg blij mee, want door de marktwerking is het voor kleinschalige vissers moeilijk om een vuist te maken. Sinds we in 2006 zijn begonnen, is het nog steeds worstelen om voet aan wal te krijgen. De Zaai-Ster biedt ons een extra kans om hier verandering in te brengen”, vertelt Barbara Rodenburg. Zij vist samen met haar man Jan Geertsema op Harder en Zeebaars in de Waddenzee. Ook Chajes Gefillte Fisch, een naar Joods oost-Europees recept van harder gemaakte vispaté, gaat de groothandel uit Leek verkopen.