nieuws

29 jun 2001, 00:12

VVV met avondwandelingen in juli en augustus in voetspoor van Van Lennep

Tijdens de maanden juli en augustus kan er weer op de maandag gewandeld worden onder begeleiding van een deskundige VVV-gids. Niet alleen leuk voor toeristen, maar ook voor de Groningers zelf! Want zeg nu zelf, hoe goed kent u uw stad eigenlijk?

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Is het u bekend dat Jacob van Lennep, later bekend geworden als schrijver, in de zomer van 1823 als jong student een trektocht maakte door de stad en provincie Groningen? Hij nam zijn intrek in een der vele herbergen die toen de Grote Markt omzoomden. Het plein blijkbaar ook in Van Lennep’s tijd al “onophoudelijk met mensen opgepropt”, werd reeds beheerst door het in die dagen plm. 20 jaar oude raadhuis dat aan de achterkant een nu verdwenen plaatsje bezat. Het is tegenwoordig streng verboden om door de dakgoten van het gebouw te wandelen zoals Van Lennep deed, “vanwaar men zeker een niet onaardig gezicht over de markt heeft”! In de avond terwijl de reizigers voor de herberg wijn dronken, speelde het carillon van de Martini het Jagerskoor en “trompetters bliezen verrukkelijk de markt op en neer”. Om 10.00 uur ging iedereen naar bed.
Door dakgoten lopen zit er tijdens deze wandeling niet in, maar bent u nieuwsgierig geworden naar meer verhalen over de stad? Ik zou zo zeggen, loop eens mee met de maandagmiddagwandeling en vijzel uw kennis over de stad op! Aanvang : 14.30 VVV Grote Markt Einde : 16.30 uur VVV Kosten : f 7,50 vanaf 13 jaar ( f 5,- t/m 12 jaar) Aanmelding : telefonisch 0900 20 230 50(1gpm), of bij de VVV tot 14.00 uur.