nieuws

31 dec 2012, 11:11

Vuurwerkoverlast: 900 meldingen in Stad; 500 in Ommeland

Groningen doet ook een behoorlijke duit in het zakje wat betreft de meldingen van vuurwerkoverlast.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In ruim een week tijd zijn er alleen al in de gemeente Groningen 900 meldingen binnengekomen over vuurwerkoverlast. In het Ommeland werden nog eens 500 meldingen geteld. In heel Nederland zijn er inmiddels meer dan 60.000 meldingen gedaan over overlast door vuurwerk.

Meer dan tachtig procent van de meldingen in Groningen gaan over overlast door het te vroeg afsteken van vuurwerk en harde knallen als gevolg van vuurwerkbommen. Tien procent van de meldingen gaan over vuurwerkstress bij huisdieren en de overige meldingen betreffen vuurwerkschade of een onveilige situatie voor voorbijgangers.

'Vooral sinds vrijdag de vuurwerkverkoop strartte, is het enorm druk op het meldpunt', zeggen GroenLinks-raadsleden Mattias Gijsbertsen en Kris van der Veen. 'We krijgen meldingen binnen van vuurwerkbommen die midden in de nacht afgaan of het soms minuten lang keihard knetteren van vuurwerk vlak bij mensen voor de deur.'

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties, waaronder die in Groningen. GroenLinks bepleit een 'modernisering van de vuurwerktraditie'. De partij wil dat vuurwerk met Oud en Nieuw professioneel wordt afgestoken om overlast en gewonden te voorkomen.