nieuws

04 feb 2001, 00:12

Vuurwerkbunker in Appingedam illegaal na Vuurwerkbesluit

Een opslagbunker voor twintig ton vuurwerk in Appingedam is in strijd met het nieuwe Vuurwerkbesluit. De bunker ligt te dicht bij een aantal bedrijven. In de opslagplaats wordt afwisselend consumenten- en evenementenvuurwerk opgeslagen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente Appingedam bevestigde vrijdag dat de bunker moet verhuizen. De bedrijven liggen binnen een straal van tweehonderd meter van de bunker, wat in strijd is met de wettelijke regeling. Bij de opslag van evenementenvuurwerk moet dit minimaal achthonderd meter zijn. Het Vuurwerkbesluit wordt vandaag in de Tweede Kamer behandeld.
Volgens een vlugge kaartlezing zou het gaan om vier à vijf bedrijven en aangrenzende bedrijfswoningen. De eigenaar van de opslagplaats, vuurwerkbedrijf Bonthuis, zal geen nieuwe vergunning meer krijgen.
De gemeente Appingedam vindt dat eigenaar Bonthuis in principe moet opdraaien voor de kosten van het verplaatsen van de bunker. Of hij aanspraak kon maken op financiële compensatie kon de gemeente niet zeggen. Eigenaar Bonthuis was vrijdagmiddag onbereikbaar voor commentaar.