nieuws

20 jan 2001, 00:12

Vrouwtjesgiraffe geboren in Emmer Dierenpark

Het Noorder Dierenpark in Emmen heeft donderdagavond een nieuw girafje erbij gekregen. De babygiraffe is Makula genoemd, wat zoveel als kostbaar betekend. Moeder en dochter zijn gezond. Makula drinkt al moedermelk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bij geboorte al anderhalf meter lange Makula is waarschijnlijk een vrouwtje, maar dat durven de verzorgers nog niet met zekerheid te zeggen. ,,De moeder gaat steeds tussen de baby en ons in staan, zodat we niet goed kunnen zien of Makula inderdaad een vrouwtje is. Als een moedergiraffe haar kind afschermt, wil je niet proberen daar tussen te komen’’, aldus een bioloog van de dierentuin.
Makula is het derde jong van de tienjarige Raïsa. Haar twee zonen zijn naar dierentuinen in Hongarije en Engeland overgebracht. Er kan per giraffegemeenschap namelijk maar één mannetje zijn, anders wordt het oorlog. Volgens de bioloog W. Landman van het Noorder Dierenpark betekent de geboorte van Makula dat op termijn ofwel de dochters ofwel de vader moet verhuizen om inteelt te voorkomen.
Met de komst van Makula zijn er nu tien giraffes in het Noorder Dierenpark. Als alles goed gaat, zijn dat er binnenkort al elf, want ook de giraffe Augusta staat op het punt te bevallen.