nieuws

20 jul 2000, 00:12

Vrouwenhandel met voodoo door politie opgelost

Na negen maanden onderzoek heeft de politie in Groningen een organisatie voor mensenhandel vanuit Nigeria opgerold. Er zijn in totaal twaalf verdachten aangehouden. Om te voorkomen dat de vrouwen zich in Nederland aan hun verplichtingen zouden onttrekken, werd gedreigd met voodoo-activiteiten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De slachtoffers werden verplicht gesteld in Nigeria haren, bloed of nagels van zichzelf af te staan. Een 28-jarige vrouw uit Den Haag en een 25-jarige vrouw uit Leeuwarden worden door de politie beschouwd als hoofdverdachten en zitten nog vast.
De politie kwam de mensenhandel vorig jaar november bij een controle in sexclubs in de provincie Groningen op het spoor. Zij stuitten daarbij op buitenlandse vrouwen zonder geldige identiteitspapieren. De Haagse verdachte bleek via een Nigeriaanse organisatie vrouwen uit dat land voor de prostitutie in Nederland te ronselen.
De 28-jarige hoofdverdachte is overigens zelf ook als slachtoffer van mensenhandel in Nederland terecht gekomen. Door werkzaam te zijn in de prostitutie wist zij zichzelf vrij te kopen. Vervolgens liet zij zelf vrouwen naar Nederland smokkelen. Het geld dat deze verdachte met de handel verdiende, investeerde zij in haar familie en diverse projecten in Nigeria.