nieuws

13 apr 2001, 00:12

Vrees voor uitbraak MKZ in Groningen neemt toe

De vrees voor het uitbreken van mond- en klauwzeer in het Groningse weidegebied, dat relatief dicht bij het Friese EE ligt, neemt toe. ‘De kans is aanwezig dat het virus verder is verspreid, dus ook naar Groningen’, aldus vanmiddag woordvoerder Hielkema van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij zei dat tijdens een vraaggesprek met Radio Noord. Formeel was toen nog niet bevestigd dat de koeien in Anjum, als tweede plaats in Friesland, ook besmet zijn met het MKZ – virus. In elk geval is de Algemene Inspectie Dienst (AID) bezig aan een zeer intensief onderzoek naar de vraag hoe het virus in Friesland terecht kon komen
Merkwaardig is dat de boerderijen in Friesland al sinds februari maatregelen hadden genomen en zo geïsoleerd mogelijk bleven. Maar de woordvoerer sluit niet uit dat het virus zich via mens tot mens contact hefet verspreid en dat zou kunnen betekenen dat besmetting in Groningen ook mogelijk is. In het Reitdiepgebied zijn veel melkveehouderijen. Ook is er het fok-veebedrijf Koepon, een van de grootste producenten van stamboekkoeien. Daar ziet men de ontwiklelingen momenteel met angst en beven aan.