nieuws

10 sep 2001, 00:12

Vrees misbruik nieuwe stalking-wet als wapen om van man af te komen

Is de nieuwe stalking-wet te gebruiken als een nieuw wapen om van je (ex)-man af te komen? Advocaat Fred Kappelhof vroeg het zich deze week voor de rechtbank in Groningen hardop af. Kappelhof verdedigt de eerste verdachte die in de provincie Groningen voor stalking, het stelselmatig lastigvallen van iemand, wordt vervolgd. De man zou zijn ex-echtgenote en familieleden hebben getreiterd. Zijn advocaat twijfelt daaraan: ‘’Ze willen misschien gewoon van hem af’’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’Stalking zou voor dat doel, dus het letterlijk buiten de deur houden van iemand, kunnen worden toegepast. Net als valse incestaangiftes.’’ Er zijn in het verleden vermeende incestzaken geweest, waarbij de verdachte onschuldig bleek en bijvoorbeeld wraak het motief bij de aangifte was. ‘’Bij echtscheidingszaken bijvoorbeeld wordt incest zonder bewijs te pas en te onpas naar voren gebracht. Justitie vervolgt dan vaak toch. Dat dreigt bij deze wet ook te gebeuren,’’ vreest de Delfzijlster advocaat.
Hoewel de advocaat meent dat zijn cliënt niemand hinderlijk heeft lastiggevallen, denkt de Officier in Groningen daar anders over en eist een flinke straf. Kappelhof ziet de gerechtelijke uitspraak in zijn eerste stalking-zaak, over tien dagen, met meer dan gewone spanning tegemoet. ‘’De wet is nog vers, en dus zal ze in de komende tijd worden uitgeprobeerd. Als ze ‘succesvol’ blijkt, dus als er veroordelingen volgen, zal Justitie er vaker naar grijpen. Als er geen of weinig veroordelingen mogelijk blijken, omdat de bewijslast bijvoorbeeld niet rond komt of vanwege andere factoren, dan sterft ze een zachte dood’’. De Orde van Advocaten reageert vandaag op de stelling van Kappelhof.