nieuws

14 aug 2000, 00:12

Vossenlintworm bedreigt onvoorzichtige bramenplukkers

Staatsbosbeheer waarschuwt bramenplukkers in vooral Groningen en Limburg voor besmettingsgevaar met de vossenlintworm. Het bramenseizoen is momenteel in volle gang. Vele plukkers zoeken in bos en duin naar vruchten. ‘Tijdens het bramenseizoen is er een verhoogde besmettingskans’, aldus woordvoerder Sandra Slagboom van Staatsbosbeheer. ‘Daarom waarschuwen we de mensen en raden ze aan de bramen vooral goed te wassen of te koken’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan wilde vruchten kunnen eitjes van de parasiet kleven. Deze eitjes worden door vossen verspreid. De lintworm komt voor in de dunne darm van het dier en is slechts twee tot zes millimeter groot. Het risico van een besmetting is weliswaar klein, maar de gevolgen voor een mens kunnen ernstig zijn. Bij de mens kan een zogeheten blaasworm zich ontwikkelen in de lever of op andere plaatsen in het lichaam. De worm blijft langdurig doorgroeien. Deze ernstige vorm is in de laatste jaren een maal in ons land voorgekomen.
Het duurt jaren voordat iemand ziek wordt. Het is moeilijk een goede diagnose te stellen omdat de klachten zeer divers zijn: ze lopen uiteen van buikpijn tot geelzucht. Hulp komt dan ook vaak te laat. Sinds 1997 is de vossenlintworm aangetroffen in Groningen en Zuid-Limburg, aldus onderzoek van Staatsbosbeheer. Of de parasiet ook elders in ons land voorkomt is onbekend, maar zeker mogelijk.
In het verre verleden was het noorden van het land één grote kwelder. In de loop der eeuwen is er steeds meer land gewonnen. Nu wordt een omgekeerde trend ingezet. Natuurmonumenten benadrukt dat het plan geen gevaar betekent voor de kustwering.