nieuws

28 jan 2001, 00:12

Vooropleiding Theater voortaan verder als ‘De Noorderlingen’

De kweekvijver voor toneel-talent uit het noorden, de Vooropleiding Theater in Groningen verandert in een echt theatergezelschap.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In plaats van opleidingsinstelling te zijn wil de vooropleiding verder uitgroeien tot een gezelschap van jonge spelers die professionele voorstellingen maken voor iedereen. Theater maken wordt het hoofddoel van de voor Nederland unieke Vooropleiding, en leren , dat doen de jongeren dan toch wel. In verband daarmee gata de Vooplleiding straks verder als ‘Theater De Noorderlingen’ De Vooropleiding Theater heeft sinds 1987 jongeren kennis laten maken met het toneel; de meest talentvollen stroomden naar de drie theateropleidingen in Nederland, de filmwereld of tv-series
Maar het succes keerde zich tegen de Vooropleiding omdat de Raad van Cultuur, de belangrijkste adviseur van het ministerie, vindt dat de opleiding hinkt op twee gedachten: enerzijds opleiding, anderzijds theatergezelschap. ‘We zijn het met de kritiek van de Raad van Cultuur niet eens. Want wat is er op tegen om zowel opleidingsinstelling te zijn als succes te hebben met theater?’, zegt zakelijk leider Agnes Kolman. Toch besloot de Vooropleiding, waar 37 scholieren van 13 tot 20 jaar als acteur aan verbonden zijn, de naam te wijzigen. ‘We brengen daarmee tot uitdrukking dat theater maken ons hoofddoel is. Maar bovendien oogt de nieuwe naam wat professioneler, ook op affiches’’.