nieuws

18 mei 2001, 00:12

Voorlezen tussen de weilanden in Oosterweitwerd

Gisteren werd op alle basisscholen in Nederland de Nationale Voorleesdag gevierd. De Dieftilschool in het oost-Groningse Oosterwijtwerd pakte flink uit en organiseerde een hele pyjamaparty rond het thema muziek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om zeven uur ’s ochtends is het al een drukte van belang op de 43 leerlingen tellende basisschool tussen de Oosterwijtwerdse weilanden Aan de tussen de vier montere leerkrachten heen en weer springende kinderen valt niet af te zien dat ze al een intensieve avond en dito nacht achter de rug hebben. “Als je een voorleesontbijt wilt, moet je ook op school slapen”, vond directeur John Dijkman. In de keuken maakt een groot aantal hulpmoeders nijver broodjes klaar voor het ontbijt.
Rond negen uur arriveert het Groningse zangersduo Slimme Schemer en Tido. Hoewel zij hun carrière na de hitsingle ‘Jelle’ hebben beëindigd, worden ze door de kinderen binnengehaald zoals het pophelden betaamt. Gesterkt door de broodnodige cafeïne delen ze onvermoeibaar tientallen handtekeningen uit. Het voorlezen gaat het tweetal goed af: zangeres Tido verhaalt de lagere klassen de kinderen gelardeerd door legio knuffeldieren - over het koalabeertje Koosje dat allerlei wonderlijke instrumenten leert kennen (“de papaverzaadjes klinken tsjuketsjuketsjuketsjuk!”), haar partner Schemer vertelt de oudere kids geen knuffeldieren - over David, een jongen die graag drummer wil worden (“wie wil dat nou niet?”).
Ondanks de voorbeeldige voorleescapaciteiten imponeert hun afsluitende optreden de leerlingen toch meer: uit hartelust brullen ze het droeve verhaal van de Kast-fan en zijn cavia Sybje mee. De hulpmoeders kijken vertederd toe: “Als ze net zo hard gaan lezen als ze nu meezingen, is de dag toch mooi geslaagd!”