nieuws

20 apr 2001, 00:12

Voorarrest zelfmoordconsulent De Einder verlengd

Justitie Groningen heeft de voorlopige hechtenis van de 58-jarige Drentse zelfmoordconsulent van stichting De Einder met dertig dagen verlengd

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De man werd vorige week aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht een 81-jarige Groningse te hebben geholpen bij zelfdoding. De vrouw, die leed aan terminale kanker, kwam door verstikking om het leven. Een 77-jarige collega van de man die ook was aangehouden is inmiddels weer vrijgelaten.
Stichting De Einder stelt zich ten doel mensen te begeleiden die dood willen. De zogenaamde ‘zelfmoordconsulenten’ zijn omstreden in Nederland. Advies over zelfdoding is over het algemeen niet strafbaar, hulp bij zelfdoding door niet-medici wel. De recent aangenomen euthanasiewet biedt een regeling die euthanasie die door een arts wordt gepleegd wèl ongestraft mogelijk maakt. Wanneer het vergrijp wordt bewezen, kan hen een maximale gevangenisstraf van 12 jaar wachten.
Stichting De Einder verwijt justitie Groningen een ,,heksenjacht’’ tegen haar zelfmoordconsulenten. Niet alleen zou het tweetal onterecht zijn aangehouden, ook zou justitie ,,oost-Europese praktijken hebben gebruikt om het tweetal murw te krijgen’’. Persofficier H. Schut van het Openbaar Ministerie Groningen ontkent de aantijgingen.