nieuws

28 mei 2002, 00:12

Vooral Groningse vrouwen en lager opgeleiden vrijen onveilig

Vooral vrouwen komen steeds meer in aanraking met seksueel overdraagbare aandoening (soa). Dit blijkt uit cijfers van de GGD over 2001.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om cijfers voor Groningen, Drenthe en Friesland. De resultaten vormen een voorbode voor de landelijke cijfers, die begin juni worden verwacht.,,De conclusies vormen een duidelijk verschil tussen Amsterdam en het noorden’’, stelt woordvoerder F. de Groot van de GGD. ,,In Amsterdam zijn nog steeds homoseksuele mannen de belangrijkste risicogroep voor soa. Boven Zwolle zijn het voornamelijk vrouwen die steeds vaker worden geïnfecteerd.’’
Ook soa onder 15- en 16-jarigen komen steeds vaker voor. Dit betreft vooral lager opgeleide jongeren. ,,Jongeren experimenteren steeds meer en jonger met seks, maar zijn erg nonchalant in het condoomgebruik’’, aldus De Groot. Hoger opgeleide jongeren gebruiken vaker een condoom dan hun lager opgeleide leeftijdgenoten. Zij beginnen ook vaak later met seks, pas rond hun negentiende of twintigste jaar.
In de drie noordelijke provincies werden in 2001 bijna negentigduizend mensen getest op soa, een stijging van meer dan vijfduizend in vergelijking met 2000. Dit noemt De Groot een positieve ontwikkeling en een gevolg van goede voorlichting. Het aantal gevallen waarbij chlamydia werd geconstateerd steeg met vijftien procent, het aantal keren dat syfilis werd aangetroffen met 25 procent. Koploper is echter gonorroe, die dertig procent vaker voorkwam dan in 2000. Chlamydia blijft echter de meest voorkomende soa. Onder vrouwen komt gonorroe het meest voor.
Gonorroe, die in de volksmond ook wel druiper wordt genoemd, veroorzaakt geelgroene afscheiding in de vagina of de plasbuis. Bij vrouwen kan de infectie zich naar de eileiders en de onderbuik uitbreiden. Dit geeft een verhoogde kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap of onvruchtbaarheid.
Syfilis verhoogt de kans op overdracht van het aids-virus. Als de ziekte niet wordt behandeld, komt de syfilisbacterie in het bloed terecht en kan ernstige schade aan vitale organen veroorzaken.
Chlamydia is de soa die in Nederland het meest voorkomt: jaarlijks wordt de ziekte bij zestigduizend mensen geconstateerd. De ziekte kan net als gonorroe leiden tot een infectie van de urinebuis, de anus of de baarmoedermond.