nieuws

16 mei 2013, 19:07

Voor het eerst gezamenlijk Gronings-Duits ‘dorpsfeest’: Eemsmond en Borkum

Op 25 en 26 mei wordt de sinds 1989 bestaande stedenband tussen de gemeente Eemsmond en Stadt Borkum nieuw leven ingeblazen. Onder het motto: "De Eems: scheidings- én verbindingslijn" vindt er dat weekend in de Eemshaven een groot feest plaats voor de inwoners van beide gemeenten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

 Lichtschip 'Borkumriff' en veerboot 'Groningerland' meren in de haven aan en staan symbool voor een versterkte samenwerking.

Programma

Op zaterdag 25 mei is er 's avonds vanaf 19.00 uur voor alle inwoners van Eemsmond en Borkum een groot popconcert op het terrein bij AG Ems met optredens van Simpel Zat, Portrox en Diep Triest. Toegang tot het concert is gratis, evenals het parkeren bij AG Ems. Het concert wordt tegen 23.15 uur afgesloten met een groots vuurwerk.

's Middags is er om 13.30 uur op de Groningerland een symposium voor genodigden met als centraal thema de kansen die een samenwerking tussen Duitsland en Nederland biedt. Er zijn gevarieerde workshops over toerisme, natuur & Waddenzee, arbeidsmarkt en cultuur & sport.

De zondagmorgen begint om 10.30 uur met een ontvangst met koffie en thee op de Groningerland, als aanloop naar een Nederlands-Duitse kerkdienst om 11.00 uur (kinderopvang is aanwezig). Om 12.00 uur start er een familiefeest op het terrein bij AG Ems, met bezichtiging van het Lichtschip Borkumriff, een uitgebreide streekmarkt met Nederlandse en Duitse producten, demonstraties van de Nederlandse en Duitse Redding Maatschappij, optredens van Nederlandse en Duitse shantykoren, dansgroepen en muziekkapellen, kinderactiviteiten en een loterij. Deelnemers aan de loterij maken kans op een dagkaart naar Borkum met gratis toegang tot water- en wellnesscentrum 'Gezeitenland'.

Toegang

Parkeren is gratis op het terrein van AG Ems. Bezoekers krijgen een kaart van aanwezige parkeerwachters. Deze kaart kan in de grote tent op het feestterrein omgewisseld worden voor een gratis uitrijkaart.
In verband met de veiligheid hebben bezoekers voor de zaterdagavond een toegangskaart nodig. Deze kan vanaf donderdag 16 mei gratis worden afgehaald op het gemeentehuis, de bibliotheken in Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert en Warffum en de Steunstee Roodeschool. Deze toegangskaart dient tegelijkertijd als lot voor de loterij die op zondag gehouden wordt.
Op zondag ontvangen de bezoekers een lot van de parkeerwachter.