nieuws

15 aug 2000, 00:12

Volkenkundig Museum Groningen exposeert toeristische souvenirs

Het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw in Groningen richt deze week een tentoonstelling in die is opgebouwd uit toeristische souvenirs. Jonge vakantiegangers die een karakteristiek object van hun vakantieplek mee naar huis hebben genomen, krijgen nu de kans die in een museale omgeving te tonen. De ‘museumstukken’ krijgen een plek in een vitrine en worden voorzien van tekst en uitleg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De expositie komt voort uit een project van de educatieve afdeling van het museum, dat een onderdeel is van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Educatieve projecten zijn een goede manier om de collectie op een aanschouwelijke wijze te presenteren. Het is een idee dat kinderen van negen tot twaalf jaar en hun familie aanspreekt’, aldus hoofd-educatie Margot Ruyters.
Het museum organiseert iedere zomer verschillende activiteiten voor de scholen waar ze contacten mee heeft. ‘Naast het meebrengen van souvenirs kunnen de jongste museumbezoekers de collectie verkennen met een zogeheten ‘zomerreiskoffer’, aldus Ruyters. De vaste ‘gewone’ collectie van het museum bestaat onder meer uit duizenden gebruiksvoorwerpen en kunstwerken van voornamelijk schriftloze volkeren uit de hele wereld.