nieuws

18 jun 2001, 00:12

Volgende week eerste resultaten Groningse nandrolon-tests De Boer

Het Groningse bedrijf Xendro Laboratories rondt mogelijk eind volgende week al de eerste fase af van het nandrolon-onderzoek dat het bedrijf in opdracht van Frank de Boer uitvoert. De geschorste voetballer laat voedingssuplementen onderzoeken, omdat hij vermoedt dat daarin het gewraakte middel zou kunnen zitten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De eindresultaten van het Groningse onderzoek worden in augustus verwacht. Xendro zal zelf geen gegevens naar buiten brengen, maar ze aan de opdrachtgever aanbieden, aldus mededirecteur J. Wieling. In mei kreeg het bedrijf de opdracht van De Boers zaakwaarnemer Cohen. Momenteel worden de door De Boer persoonlijk naar Groningen gebrachte monsters uitvoerig onderzocht. De Boer heeft bloed, pillen, vitaminen en voedingssupplementen afgeleverd. Xendro ontwikkelt nieuwe methoden om de klus te klaren. ,,Dit soort stoffen is niet zomaar met routinetechnieken te vinden’’, aldus Wieling. ,,Het kost enkele maanden om tot een eindconclusie te komen, doordat bijvoorbeeld de chemische analyse niet versneld kan worden.’’
De eerste resultaten zullen uitgebreid worden overgedaan met andere methoden, om eventuele twijfel over de resultaten zoveel mogelijk te verkleinen. ,,Doorgaans zijn de resultaten van verdere analyse echter niet heel verschillend dan die van het eerste onderzoek’’, weet Wieling. De Groningse onderzoekers volgen de discussie over de betrouwbaarheid van het onderzoek dat De Boer in de problemen bracht overigens ‘met grote belangstelling’. ,,Het kan er toe leiden dat de UEFA wellicht een kijkje in de eigen keuken moet geven’’. Volgens Wieling heeft ieder laboratorium namelijk zijn eigen, interne onderzoeksmethoden en gebruikt deze vakkennis slechts voor eigen gebruik: ,,Het onderzoek waarbij De Boer positief bleek is daardoor door derden niet met de exacte methodiek over te doen’’.