nieuws

02 mei 2001, 00:12

Volgend jaar weer vrijmarkt met Koninginnedag

De vrijmarkt die gisteren op de Vismarkt plaats vond, was een doorslaand succes. Dat vindt T. Wierenga, voorzitter van de Groningse Oranjevereniging. Als het aan hem ligt, wordt de vrijmarkt dan ook een jaarlijks terugkerend evenement. De Oranjevereniging heeft al plannen om de vrijmarkt dan in het hele centrum van Groningen te houden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Volgend jaar valt Koninginnedag op een dinsdag en dan is het altijd warenmarkt,” legt Wierenga uit, “daarom bestaat de kans dat we met de vrijmarkt moeten uitwijken naar omliggende straten.” Maar voordat het zover is gaat de Oranjevereniging eerst in overleg met de marktkooplieden. “Misschien zijn zij wel bereid om op die dag geen warenmarkt te houden en dan kunnen we alsnog op de Vismarkt terecht,” zegt de voorzitter.
Hoewel de eerste vrijmarkt minder mensen trok dan verwacht, spreekt Wierenga van een “geslaagd” en “gezellig” experiment. “We hadden van te voren rekening gehouden met Amsterdamse toestanden, maar gelukkig viel dat mee,” vertelt hij. Het uitblijven van een enorme drukte op de vrijmarkt heeft volgens Wierenga te maken met de korte duur van de markt. “De markt begon om negen uur en duurde uiteindelijk tot twee uur ’s middags. Voor veel mensen was het niet de moeite om voor een paar uur hun spullen uit te stallen.” Volgend jaar moet de vrijmarkt de hele dag duren, vindt Wierenga. De Oranjevereniging gaat daarover in overleg met de gemeente.
Het oranjezonnetje zorgde ervoor dat het met Koninginnedag drukker was in de stad dan voorgaande jaren. Ook de verschillende publiekstrekkers, waaronder de band Diep Triest, bracht veel mensen op de been. “Volgend jaar hoop ik weer een topartiest naar Groningen te kunnen halen,” verklapt Wierenga. Wie dat is, kan hij nog niet zeggen.