nieuws

18 sep 2000, 00:12

VNO Noord: ‘Leeuwarden niet bij Groningse samenwerking’

Leeuwarden vangt bot bij haar voorstel om deze stad op een lijn te stellen met Groningen. Dat is maandagmorgen bekend geworden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De werkgeversorganisatie VNO/NCW Noord vindt dat het nieuwe samenwerkingsverband Groningen/Assen zich razendsnel verder moet kunnen ontwikkelen en voelt niets voor plannen van Friesland om ook Leeuwarden bij die samenwerking te betrekken.
De voorzitter van VNO/NCW Noord, Hans Haerkens, reageert met deze stellingname op een recente discussie die is ontstaan binnen de samenwerking van drie noordelijke provincies, het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN). Daarin stelde Friesland voor om in het noorden een ‘netwerkstad Leeuwarden – Groningen – Assen’ van de grond te tillen, ter versterking van de nieuw te ontwikkelen samenwerking Groningen –Assen.
Maar volgens het VNO komt Friesland veel te laat met dat voorstel. ‘Het is in het belang van Noord-Nederland dat de minister van VROM voornemens is om van Groningen en Assen een nationaal stedelijk netwerk te maken. Het dient geen enkel belang om door Leeuwarden daar aan vast te knopen die netwerkstatus in de waagschaal te brengen’, aldus VNO-NCW Noord. Wel vindt de werkgeversorganisatie het een noordelijk belang om Leeuwarden als tweede stad van het Noorden – na Assen/Groningen – steviger te profileren.