nieuws

30 nov 2000, 00:12

Vluchtelingen krijgen nieuwe kans als kunstenaar

Een groep naar Nederland gevluchte kunstenaars krijgt de kans om hier weer hun oude bestaan op te pakken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om vijfenveertig talentvolle asielzoekers met een vluchtelingenstatus uit de provincie Groningen. Velen verdienden in hun geboorteland als kunstenaar de kost, maar er zitten ook topamateurs tussen.
De groep mag tien workshops volgen onder leiding van professionele Groningse kunstenaars. Ze krijgen niet alleen begeleiding bij het maken van de kunstwerken, maar worden ook wegwijs gemaakt in de Groningse kunstscene. Het Kunstencentrum gaat contacten leggen met ateliers in de hoop dat ze daar later in hun carrière kunnen exposeren.
Het Kunstencentrum selecteerde de kunstenaars onder andere in asielzoekerscentra en legde daarbij de lat hoog. “We wilden echt talent opsporen en moesten daarom streng zijn”, zegt initiatiefnemer B. Timmer. Volgens hem is nog niet eerder op zo’n grootschalige wijze onder asielzoekers gescout.
Het Kunstencentrum wil in de toekomst nog meer kunstenaars opleiden en gaat daarom in asielcentra headhunters aanstellen. “Er zijn al wel cultuurscouts, maar die scouten vooral op het gebied van jongerencultuur”, aldus Timmer.
De asielzoekers blijken heel gemotiveerd om aan de slag te gaan. “In principe vervelen ze zich natuurlijk rot.” In de zomer tonen de vluchtelingen hun kunstwerken tijdens de expositie “Beyond Borders”.