nieuws

17 okt 2000, 00:12

Vlammen verdwijnen uit Groninger landschap

De fakkeltorens in het Groninger gasveld gaan de komende jaren allemaal tegen de vlakte. Dit betekent het einde van de kenmerkende metershoge vlammen in het Groninger landschap.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In plaats van de circa zestig meter hoge fakkeltorens komen kleinere pijpen die slechts sporadisch vlammen uitbraken. De vervanging is mogelijk door de voortschrijdende techniek in de gaswinning. Binnen vijftien jaar zullen alle 28 torens zijn verdwenen.
De Noordelijke Aardolie Maatschappij (NAM) is blij dat de fakkeltorens tegen de vlakte kunnen. “Als het maar even kan dringen we de horizonvervuiling terug”, zegt woordvoerder F. Duut. Bovendien bespaart de NAM 100.000 kubieke meter aardgas per jaar per installatie.
Op 19 oktober haalt de NAM in het Groningse Bierum de eerste fakkeltoren neer. Het publiek kan op tweehonderd meter afstand het schouwspel gadeslaan. De eerste fakkeltorens stammen uit de jaren zestig. Ze dienen als waakvlam en als nooduitlaat. Destijds werden ze uit veiligheidsoverwegingen extra hoog gebouwd.