nieuws

19 jun 2001, 00:12

Vindicaters van tegenwoordig kennen geen manieren meer

De jongste lichting leden van het Groningse studentencorps Vindicat atque Polit interesseert zich te weinig voor de mores van de vereniging. Dit is de mening van een conservatieve stroming binnen het corps dat hierover een brief naar alle corporale ‘huisoudsten’ heeft gestuurd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zij maken zich zorgen over de afgenomen betrokkenheid van jongerejaars. De ouderejaars hebben volgens initiator O. de Looff ,,een morele plicht om in huis de jongeren op te voeden’’, zegt hij in het epistel.
Rector O. Pfeiffer maakt zich geen zorgen over de provocerende tekst. ,,Binnen de vereniging heeft altijd al discussie bestaan over hoe we een eigentijdse invulling moeten geven aan de corporale mores’’, aldus Pfeiffer. ,,Als je meer dan tweeduizend leden hebt, kan je nooit alle neuzen dezelfde kant op krijgen. Die verschillende meningen houden de discussie levendig.’’
Het studentencorps is nooit te beroerd om met zijn tijd mee te gaan, beklemtoont de rector. ,,Om mores in stand te houden moet er een draagvlak zijn’’, stelt hij. ,,Als niemand meer waarde hecht aan een mos, kan je het net zo goed afschaffen.’’ Pfeiffer erkent dat zijn vereniging er een ,,vrij progressieve’’ mening op na houdt, maar weet niet in hoeverre deze zich verhoudt tot de andere Nederlandse corpora.
Twee jaar geleden schafte Vindicat het drinken van alcohol tijdens de introductieperiode af. Dit gebeurde nadat het 18-jarige aspirantlid Reinout Pfeiffer tijdens een indrinkritueel om het leven was gekomen. De jongen stierf als gevolg van een epileptische aanval die hij kreeg nadat zijn toekomstige huisgenoten hem ertoe hadden aangezet een liter jenever op te drinken.