nieuws

11 apr 2014, 11:11

Vindicat gooit de deuren van nieuwe sociëteit open

Vindicat gooit de deuren van nieuwe sociëteit open

Overweldigend. Een tikje bombastisch. Maar ook stijlvol. En meteen alweer die kenmerkende bierlucht. Leden van Vindicat zullen zich wel thuis voelen als ze de enorme houten deur van hun nieuwe sociëteit aan de Oostwand in Groningen openzwaaien. De bijna 200-jarige studentenvereniging mag zich in de handjes wrijven met hun achtste zogeheten ‘Mutua Fides’, zoals ze hun onderkomen noemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De nieuwe sociëteit van Vindicat is nog geen twee weken open. Officieel is de vereniging aan het ‘proefdraaien’, maar afgelopen weekend vierden zo’n 800 studenten alvast een 'bescheiden' feestje. Overigens met gevolgen, want de ‘huiskamer’ is al lichtelijk gehavend. Zo zorgde het schuiven van het interieur, dat uit het oude onderkomen komt, voor krassen op de inmiddels plakkende vloer. Dat komt door de laklaag, die de vloer ook nog eens spekglad maakt. Maar, zo vinden de Vindicaters: er moet ook geleefd worden. ‘Al schrokken we eerst wel toen we de gevolgen zagen van een avondje feesten’, zegt één van de bestuursleden.

Vindicat had de Groningse pers uitgenodigd voor een rondleiding door het prachtige gebouw. Marc Boom, Senatus Rector, en Vivian Mohr, Senatus Abactis / Prorector, laten maar wat graag hun nieuwe onderkomen zien. En terecht, want alleen al de entree is magnifiek. Achter de deur schuilt een enorme trap met grootste marmeren wanden. Dat zorgt voor een grootse, ietwat bombastische entree. Door het hele pand zitten enorme ramen en de architect ontwierp het gebouw zo dat je aan de noordkant van het gebouw een prachtig zicht hebt op de Martinitoren.

Vanuit de entree kom je via twee trappen uit in de Conversatiezaal: zeg maar de ‘huiskamer’ van Vindicat. ‘En dat is ook de reden waarom we jullie vragen om hier geen foto’s te maken.’, zegt rector Marc Boom. Jammer, want het is een prachtige ruimte, vol met historische foto’s en objecten uit de vorige sociëteit. Aan de wanden hangen olifanten: een symbool van de nachtploeg. Een andere blikvanger is de Joris, de beschermheilige van de vereniging, die staat vastgeketend op een balkon, dat weer rust op drie hoofden die ooit onderdeel waren van het vierde Mutua Fides. Het zijn drie van de vier hoofden van de beschermheren van de universiteit. De Joris is bij andere verenigingen gewild en daarom mag ook die niet op de foto.

De olifanten zie je ook weer terug in de toiletten, die nu nog blinken. Aan de wanden hangen honderden delftsblauwe ‘olifantentegeltjes’. Een verzameling tegels, waarvan elke antiquair zou watertanden. En bij Vindicat hangen ze in het toilet. Naast de roestvrijstalen ‘braakbak’. ‘Anders zitten de wasbakken steeds verstopt en dat is ook niets', zegt Marc Boom.

In de sociëteit zitten talloze eetzalen en kleine ruimtes waar leden en oud-leden kunnen dineren. Vindicat, met zo’n 2000 leden, is als het ware een groot bedrijf. In de keuken staan twee fulltime koks en vier professionele krachten vormen het GEMAK: een afkorting voor de administratieve afdeling. Die hebben het overigens wel makkelijker gekregen met de invoering van een pasje met een nummer, waar alle pilsjes en diners op worden bijgeschreven. Aan het einde van de maand krijgen de leden een rekening met alles wat hij of zij heeft genuttigd.

Op de begane grond zitten twee feestzalen. Eén daarvan grenst straks direct aan de Grote Markt en kan dus ook worden gebruikt tijdens grotere evenementen, waarbij Vindicat de deuren opengooit voor de stadjers. Overigens zit daar al wel een gat in de muur. 'Iemand wilde bij de muur omhoog lopen, zoals we ook altijd deden in het oude gebouw, maar we hadden niet door dat het maar een gipsplaatje was. Dat moet dus gemaakt worden', aldus rector Marc Boom.

 

Boven op het dak heeft de vereniging een dakterras, met een uniek zicht op de Martinikerk en straks ook het Groninger Forum. 'We gaan hier wat stoelen neerzetten en dan kon het wel eens druk worden. Dat is ook de bedoeling, want we willen ook overdag meer leden naar de sociëteit trekken', zegt de rector.


Na twee weken proefdraaien verwacht Vindicat komende zaterdag zo’n 1500 leden en oud-leden op de sociëteit. Op zaterdag 21 juni is de ceremoniële opening van het Mutua Fides. Daarna zullen er ook rondleidingen worden georganiseerd voor inwoners van Groningen.

De entree vanaf de trap
De entree vanaf de trap
Een van de eetzalen
Een van de eetzalen
Een doorkijkje op een van de eetzalen
Een doorkijkje op een van de eetzalen
De opgang naar het 'inpandige' balkon
De opgang naar het 'inpandige' balkon
Verenigingswapens
Verenigingswapens
Een van de olifanten in de huiskamer
Een van de olifanten in de huiskamer
Het uitzicht vanaf het dakterras op de plek waar het Forum komt te staan
Het uitzicht vanaf het dakterras op de plek waar het Forum komt te staan
Het dakterras
Het dakterras
Het unieke zicht op de Martinitoren
Het unieke zicht op de Martinitoren
Kantoorruimtes
Kantoorruimtes
Een van de feestzalen
Een van de feestzalen
Een gat in de muur
Een gat in de muur