Nieuws

Vijlbrief: ‘Gaswin-installaties Groningen nu snel afbreken’

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw wil vaart zetten achter het staken van de gaswinning in Groningen. De gaskraan moet op 1 oktober dicht en de installaties kunnen dan meteen worden afgebroken. Daardoor is verdere gaswinning onmogelijk en blijft het resterende Groningse gas onaangeroerd.


Leestijd: 1 minuut

Dat betoogde de staatssecretaris vanmorgen voor BNR Nieuwsradio. Volgens hem is verdere gaswinning simpelweg te gevaarlijk, en daarom moet het gas blijven zitten waar het zit, ook al is het nog zoveel geld waard.

Het interview met de staatssecretaris komt op een moment dat de Tweede Kamer akkoord is gegaan met nieuwe maatregelen voor schadevergoeding aan Groningers, en ter verbetering van het economisch perspectief van Groningen.

“Hou putten wél open, vanwege veiligheid”

Dat de staatssecretaris kiest voor doorpakken en het resoluut ontmantelen van de boorinstallaties valt opmerkelijk genoeg niet goed bij de oud inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen, Jan de Jong.

Deze liet onlangs in een interview met NRC Handelblad weten niet te verwachten dat de onrust in de Groningse bodem zal afnemen met het staken van de gaswinning. Volgens hem zal het nog tientallen jaren onrustig blijven. Het afbreken van de boorinstallaties maakt de situatie alleen maar onveiliger, omdat je er dan nooit meer bij kunt komen om bijvoorbeeld stikstof toe te voegen om de situatie te stabiliseren.