nieuws

22 feb 2001, 00:12

Verzet neemt toe tegen super-terp van kunstenaar in Dorkwerd

De gemeente Groningen heeft gisteren 69 bezwaarschriften in ontvangst genomen van mensen die zich keren tegen een ‘super-terp’ van kunstenaar Peter Greenaway. Die terp moet deze zomer een grote toeristische attractie worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met de bezwaarschriften wil de bevolking van Dorkwerd bezwaar maken tegen het bouwwerk, zo pal bij hun mooie wierdendorp. Omdat er maar één smal weggetje is, is het onmogelijk en gevaarlijk er een vier maanden durend festival te houden, vinden ze. Het idee van de beroemde filmregisseur Peter Greenaway verdient volgens Dorkwerd een betere locatie. Dorkwerd accepteert evenmin dat één van de laatste natuurgebiedje binnen de gemeente Groningen er aan wordt opgeofferd. De steun van veel stadjers en natuurbeschermers voor het kleine dorpje groeit snel.
De tweede poging om een torenhoog paviljoen van de kunstenaar Greenaway, op een kunstmatige bult grond bij het dorp Dorkwerd er door te drukken wordt door de bevolking vandaag unaniem afgewezen. De bevolking heeft geen bezwaar tegen een culturele festival over hun woonomgeving: het prachtige Reitdiepdal. Verzet is er tegen het kiezen van de slechtst denkbare locatie en de arrogantie van de bestuurlijke elite in Groningen die de eigen bevolking lijkt te negeren. De organiserende stichting “Via Dorkwerd” weet nu ruim een maand van de bezwaren van de bevolking ter plaatse. Die tijd hebben ze verloren laten gaan door te weigeren na te denken over een betere locatie. De stichting waarin de bestuurlijke elite van Groningen is verenigd heeft in de twee jaar voorbereiding Dorkwerd niet eens ingelicht over hun ambitieuze plannen de wereld naar het prachtige kleine dorpje te halen. Vandaag staat hun derde poging een bouwaanvraag in te dienen in de krant. Dorkwerd en “Wijnbergadvocaten” staan klaar het Reitdiepdal met alle middelen te beschermen tegen het stadsbestuur zodra dat de plannen van “Via Dorkwerd” mogelijk maakt.