nieuws

22 mrt 2013, 19:07

Vertrek Van der Ploeg (GroenLinks) laat PvdA achter met VVD en D66 in provinciebestuur Groningen

Wiebe van der Ploeg is – zoals alom werd verwacht – afgetreden als gedeputeerde van Groningen namens GroenLinks. Hij kan zich niet verenigen met het besluit van de meerderheid van Provinciale Staten om megastallen onder voorwaarden toch toe te staan. Eerder was de PvdA net als GroenLinks tegen de komst van dergelijke stallen, maar deze week werd bekend dat de PvdA er onder voorwaarden toch wel mee akkoord wil gaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor GroenLinks zijn dergelijke megastallen volledig in strijd met de eigen idealen, en daarom werd al verwacht dat Van der Ploeg de handdoek in de ring zou gooien.


GroenLinks in Groningen heeft zich de afgelopen jaren collegiaal en bestuurlijk opgesteld, en daarom concessies gedaan, ook al gingen die tegen de eigen principes in. Zo ging GroenLinks akkoord met de bouw van de kolencentrale van RWE in de Eemshaven.
 

Nu nogmaals concessies doen tegen het eigen verkiezingsprogramma in was voor GroenLinks nu een stap te ver. Wel had Van der Ploeg nog willen onderhandelen met de PvdA. Maar lijsttrekker William Moorlag van die partij vond dat dat niet kon en koos daarmee voor voortzetting van de samenwerking met VVD en D66, waarop  GroenLinks niets anders restte dan terug te keren in de oppositie.


De vraag is nu welke partij GroenLinks zal vervangen. Een van de partijen die daarvoor in aanmerking kan komen is de ChristenUnie.