nieuws

22 mei 2001, 00:12

Verslavingszorg: “Gebruik xtc verschuift naar reguliere uitgaanscircuit”

Het gebruik van xtc-pillen onder Nederlandse jongeren verschuift steeds verder van de houseparties naar het reguliere uitgaanscircuit. Bijkomend risico is dat deze jongeren minder bekend zijn met de risico’s van xtc dan housepartybezoekers, die de stimulerende middelen al lange tijd tot zich nemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eén van de grootste risico’s is het mixen van drugs met alcohol, wat onvoorspelbare uitwerkingen in het lichaam kan bewerkstelligen.
Dit constateert de Ambulante Verslavingszorg Groningen (AVG). ,,Op houseparties is vaak niet eens alcohol verkrijgbaar’’, stelt woordvoerder R. Otten van de AVG. ,,Organisatoren weten wat de risico’s van het onverantwoord mixen kunnen zijn.’’ In het normale uitgaansleven echter wordt geen rekening gehouden met eventuele cocktails van drank en drugs die jongeren tot zich kunnen nemen. ,,Zowel xtc als alcohol werken lichaamsuitdrogend’’, legt Otten de risico’s uit. Door middel van intensieve voorlichting zouden de jongeren op deze gevaren gewezen moeten worden.
Cijfers van het Trimbos-instituut, dat zich intensief met onderzoek naar het Nederlandse drugsgebruik bezighoudt, wijzen overigens uit dat het netto xtc-gebruik in Nederland de afgelopen jaren met veertig procent is afgenomen. Slechts 1,4 procent van de jongeren tussen de 10 en 18 jaar heeft ervaring met xtc; voor wiet ligt dit percentage op 9,3 procent. Meer dan de helft van de jongeren drinkt meer dan eens per maand alcohol.