nieuws

05 dec 2000, 00:12

Veroordeelden vaak opgelucht over werkstraf

Wie tot een werkstraf is veroordeeld keert na afloop vaak opgelucht huiswaarts. De straf blijkt in bijna alle opzichten mee te vallen. Dit concludeert mr. J. van Mulbregt van de Rijksuniversiteit Groningen in zijn proefschrift.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Veroordeelden zijn vaak te spreken over het werk dat ze moeten doen en de omgang met hun collega’s. Ook de reacties van de buitenwereld blijken mee te vallen. Toch zien de veroordeelden de werkstraf wel degelijk als een echte straf. “Ze proberen de werkstraf buiten hun gezin geheim te houden, wat leidt tot psychische druk. Die druk geldt als een extra strafelement”, zegt Van Mulbregt.
De werkstraf blijft voor veroordeelden echter minder zwaar dan een gevangenisstraf. Zij kunnen door dienstverlening ontkomen aan een verblijf achter de tralies. “In die zin heeft de werkstraf onmiskenbaar kenmerken van een waarschuwing en een gunst”, aldus Van Mulbregt. Volgens hem staat de werkstraf tussen de voorwaardelijke en onvoorwaardelijke gevangenisstraf in.
Van Mulbregt vindt de kritiek op de werkstraffen vaak overdreven. “Er wordt dan vergeten dat het om relatief lichte delicten gaat waar niet meer dan zes maanden gevangenisstraf op staat.” Het maatschappelijk draagvlak voor werkstraffen kan volgens hem worden vergroot door goede informatie. “ Zoiets leidt tot een genuanceerder ordeel.” Van Mulbregt promoveert op 11 december aan de RuG.