nieuws

17 okt 2001, 00:12

Verborgen achterkant Ploeg-schilderij blijkt waardevoller

Aan de achterkant van een traditioneel dorpsgezicht van de Groninger Ploegschilder Johan Dijkstra blijkt zich nog een veel experimenteler en waardevoller werk van dezelfde schilder te bevinden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kunsthandelaar en taxateur R. ter Borg ontdekte het verborgen schilderij op een taxatiedag van de regionale zender TV Noord en taxeerde het op minstens 65 duizend gulden. Volgens Ter Borg stamt het ontdekte schilderij, een felgekleurd expressionistisch vergezicht op het Groningse Reitdiep, uit 1925, ‘precies de goede periode’. Hij noemt het werk ‘museaal’.
De kunsthandelaar denkt dat Johan Dijkstra in 1930 het doek heeft omgedraaid en de andere kant met een traditioneler en makkelijker verkoopbaar dorpsgezicht heeft beschilderd, omdat hij zijn meer experimenteler werk aan de straatstenen niet kwijtraakte. ,,Vergeet niet dat Groningers in deze tijd de galerieën van Ploegschilders bespuugden, omdat ze de felle kleuren zo afschuwelijk vonden”, zegt Ter Borg.
De eigenaar wist niet dat het doek, een familie-erfstuk, aan beide zijden was beschilderd. Hij was niet voor commentaar bereikbaar.