nieuws

02 nov 2000, 00:12

Verbaasde RuG weet niets van onderzoek clitoris

Geneeskunde-decaan S. Poppema van de Rijksuniversiteit Groningen is verbaasd over de uitlating van onderzoeker P. Van Andel dat de medische faculteit weigert een onderzoek naar de grootte van de clitoris te steunen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Poppema heeft de universiteit tot nu toe altijd haar best gedaan om de ietwat gewaagde onderzoeken van Van Andel te steunen. Ook voor de experimenten om de positie en vorm van de penis tijdens geslachtsgemeenschap te bepalen kreeg hij steun en geld van de geneeskundefaculteit. Hij kreeg zelfs een ticket naar Boston om de Ig-Nobelprijs voor het ‘meest nutteloze onderzoek’ in ontvangst te nemen.
Poppema ziet geen bezwaren tegen het nieuwe onderzoek van Van Andel, mits hij met een degelijk onderzoeksplan komt en de financiering te regelen is. ,,Het MRI-apparaat dat hij voor zijn proeven nodig heeft, kost miljoenen guldens. Dat is een paar duizend gulden voor enkele uurtjes gebruik.’’
Van Andel wil de omvang van de clitoris in opgewonden toestand gaan opmeten. Daarvoor gaat hij een driedimensionaal beeld maken van het vrouwelijk geslachtsorgaan met behulp van een scan. Een vrijwilligster heeft hij al gevonden.
Poppema, portefeuillehouder van onderzoek, staat helemaal niet onwelwillend tegenover het nieuwe onderzoek van Van Andel. Hij heeft alleen nog geen onderzoeksplan gezien.