nieuws

28 nov 2000, 00:12

Veendam en Muntendam zakken weg door zoutwinning

In de provincie Groningen is niet alleen sprake van bodemdaling door aardgas-winning, maar ook door zoutwinning. Dat probleem speelt met name in Veendam en Muntendam.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Grote delen van de Oostgroningse gemeenten Veendam en Muntendam zakken de komende jaren enkele tientallen centimeters als gevolg van de zoutwinning die in die gebieden gepleegd wordt. De verzakking heeft echter geen enkele consequenties voor de woningen of de infrastructuur in het gebied, verzekert zoutwinner Nedmag Industries.
Het bedrijf delft sinds 1995 zout volgens een vernieuwde methode waardoor de bodem elk jaar enkele centimeters lager komt te liggen. Het ministeriƫle fiat voor voortzetting van deze winningsmethode vraagt echter om een volledige voorlichting van de bevolking, iets dat over twee weken zal tijdens een openbare bijeenkomst zal gebeuren. Rapporten van verscheidene onderzoeksbureaus staven de bedaarde houding van Nedmag.
Een woordvoerder van het bedrijf beklemtoont dat de bodemverzakking geen enkele consequenties voor de Veendamse bewoners zal hebben. Alleen de waterhuishouding moet worden aangepast, een gegeven waar het waterschap van op de hoogte is. De kosten voor deze adaptatie komen voor rekening van Nedmag.