nieuws

25 aug 2001, 00:12

Veemarkt Groningen na vele eeuwen definitief ter ziele

Aan een traditie van vele eeuwen komt vandaag een einde: Groningen heeft besloten om de eeuwenoude veemarkt definitief te sluiten. Dat heeft wethouder R. Paas (CDA) zojuist op een persconferentie in het stadhuis bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse veemarkt is sinds de MKZ-crisis al gesloten en het ziet er naar uit dat deze nooit meer heropend wordt. Volgens wethouder Paas zijn de eisen die minister Brinkhorst van landbouw stelt aan de exploitatie van Veemarkten in Nederland zo hoog dat het steeds lastiger is om de Groningse veemarkt rendabel te krijgen.
Daar komt bij dat er sprake is van een enorme terugloop in de aanvoer van vee naar veemarkten. Verder zijn er in noord-oost Nederland al veemarkten in Leeuwarden en Zwolle, en dan is Groningen als derde veemarkt wellicht iets te veel van het goede.
Dat betekent dat de gemeente nu een streep heeft gezet door de plannen om de veemarkt onder te brengen bij nieuwbouw van de Milieudienst. Het personeel van de veemarkt heeft zeer teleurgesteld gereageerd. De gemeente Groningen wil de uitspraak van het kort geding tegen minister Brinkhorst niet afwachten. ,,Dat zou alleen invloed hebben als alle aanvullende eisen van de minister van tafel worden geveegd. Wij kunnen de beslissing niet langer uitstellen, omdat andere bouwplannen dan stil komen te liggen”, aldus Paas. De stichting Groninger Veemarkten denkt dat een sluitende exploitatie wel mogelijk is, maar volgens wethouder Paas gaat de stichting daarbij onrealistisch uit van meer handel en hogere stukprijzen. ,,Dan zouden we vreselijk veel geluk nodig hebben”, meent de wethouder.