Nieuws

Veel onrust in Groningse bodem: 8 schokken in 5 dagen

Seismologen van het KNMI zijn verrast door de grote onrust in de Groningse bodem. Sinds vorige week donderdag is Groningen getroffen door acht kleine en grote aardschokken. De Groningse bodem is behoorlijk onrustig, zo meldde het KNMI maandagmiddag.Seismologen van het KNMI zijn verrast door de grote onrust in de Groningse bodem. Sinds vorige week donderdag is Groningen getroffen door acht kleine en grote aardschokken. De Groningse bodem is behoorlijk onrustig, zo meldde het KNMI maandagmiddag.


Leestijd: 2 minuten

Het KNMI bevestigde eerder al bevingen die tussen donderdagavond en maandagmorgen plaatsvonden bij Zandeweer (3,2 en 2,7), ’t Zandt (2,7) en Garrelsweer (2,0). Maandagmiddag publiceerde het instituut ook gegevens van bevingen met een kracht van 1,5 en 1,1 op zondagochtend om 08.15 en 08.16 uur in Tjuchem. Daarnaast vond er maandagochtend in Garrelsweer ook nog een tweede beving plaats met een kracht van 1,8. Met een beving in Woudbloem, die maandag rond het middaguur een kracht had van 1,8 op de schaal van Richter, kwam de teller op acht.

Er zijn uitzonderlijk veel bevingen in een korte tijd", zegt hoofd seismologie Bernard Dost. ,,Er zijn de laatste dagen meer en zwaardere aardbevingen dan normaal”, aldus Dost. De bevingen vinden plaats over een behoorlijk groot oppervlak.

Bij het KNMI kwam een aantal meldingen binnen van de beving bij Woudbloem. ,,Een beving van 1,8 ligt op het randje van voelbaar”, zegt Dost. De Groningse bevingen vinden plaats langs breuklijnen op 3 kilometer in de bodem. Gaswinning zorgt voor spanning op de breuken, die zich ontlaadt in een bevende aarde.

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn sinds vrijdag ongeveer 1500 schademeldingen binnengekomen na aardschokken in Zandeweer en ’t Zandt van donderdag en zaterdagochtend. De NAM verwacht dat de schok van maandagochtend weinig schade heeft veroorzaakt.

Het Chemiepark in Delfzijl gaat onderzoeken of chemische installaties op het bedrijventerrein voldoende bestand zijn tegen zware aardschokken. Het onderzoek richt zich op het ontwerp en de bouw van bestaande fabrieksinstallaties.

De PVV vindt dat Groningers die door de aardbevingen van hun huis af willen, gebruik moeten kunnen maken van een uitkoopregeling die wordt betaald door de NAM. Zo zou er in Groningen nog genoeg ruimte zijn buiten het aardbevingsgebied en zijn de kosten van een uitkoopregeling maar een fractie van de totale aardgasbaten.

De NAM liet in een reactie weten veel aandacht te hebben voor waardedaling van woningen als gevolg van de aardbevingen. Op het individuele voorstel gaat de NAM niet in. ,,We nemen alle suggesties wel mee in onze afwegingen”, aldus de NAM.