nieuws

17 apr 2001, 00:12

Varkenshouder verbrandt biggenkadavers op zijn erf

Varkensfokker H. Beukema uit Marum heeft dinsdagavond uit protest zes biggenkadavers op zijn erf verbrand. Hij ging als eerste varkenshouder over tot deze actie, omdat zijn stallen overvol zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,We hebben weken geleden al aandacht gevraagd voor dit probleem, maar een oplossing komt er maar niet,'' stelde hij boos. Beukema heeft geen varkens geslacht, de dieren waren al dood. ,,Het is niet niks dat ik dit moest doen, maar de situatie is niet meer te houden'', zei een geƫmotioneerde Beukema.
De varkenshouder gaf minister Brinkhorst van Landbouw tot zes uur dinsdagavond de tijd met een afdoende oplossing te komen, zoals een opkoopregeling met overheidsvergoeding. Als hij geen reactie zou krijgen, zou hij om acht uur 's avonds beginnen met het verbranden van een aantal varkenskadavers. Commissaris van de koningin Alders van Groningen had Beukema gevraagd van zijn voorgenomen actie af te zien.
Gesprekken tussen Brinkhorst en LTO-Nederland over opkoop van dieren van buiten de mond- en klauwzeergebieden leverden dinsdag geen concrete toezeggingen van de minister op. Het district noord van de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders (NVV) stuurde vorige week een brandbrief naar de minister. Beukema is diep teleurgesteld dat het overleg geen concrete oplossingen voor zijn grote nood heeft opgeleverd.
Zijn bedrijf in Marum is nu al vijf weken dicht. De varkens maken hun hokken kapot. Ze drukken waterleidingen stuk. Bovendien vreten de dieren elkaar aan. De onderneming telt 250 fokzeugen en er komen in een week rond de honderd biggen bij. Op dit moment zijn er vijfhonderd biggen op het bedrijf. ,,Gewoonlijk verblijven tien biggen in een ruimte, maar inmiddels zijn dat er twintig. Bovendien worden ze snel zwaarder, waardoor ze letterlijk hun hok uitgroeien'', aldus Beukema.